Share this post on:

Február közepén írtam egy műsorról ami a spektrumon ment. Most itt van könyv formájában.Brian Greene: Az elegán univerzum szuperhúrok, rejtett dimenziók és a végső elmélet kihívása)Talentum tudományos könyvtár, ára: 2990 FtTulajdonképpen keresi a végső kérdést a végső válaszhoz ami ugye mint tudjuk, 42 🙂

Volt egy nagyon jó műsor a minap a spektrumon amit sikerült beszinkronizálni J A húr-elméletről szólt nagyon közérthetően.

Az alapok itt
A teljes műsor angolul itt

Nagyon érdekes és logikus megközelítése ez a világunknak és az a fele különösen beleillik a képbe, hogy a 3D világunk egy úgy nevezett membrán ?felületén? létezik egy többdimenziós környezetben. Azután szóvolt arról is, hogy mi is volt a nagy bumm és arra jutottak a kollégák, hogy néha ezek az ún. húrok összeütköznek és ilyenkor hajlamosak mindenféle kósza világegyetemek keletkezni.Most így leírva ez a membrán dolog nagyon klappol a Kryon irodalomban szereplő ?fátyol?-al, bár a fene se tudja mi volt előbb a tyúk vagy a tojás.
A fizikusoknak egy nagy gondjuk van, mégpedig az elmélet ?matematikán túli- bizonyítása. Erre is bemutattak egy nagyon ötletes megoldást a műsorban. A hagyományos fizikának egy nagy problémája az, hogy miért olyan gyenge a gravitációs erőtér a többi erőhöz (plelektromágnesesség) képest. Erre a ?húrosok? azt találták ki, hogy ennek az az oka, hogy gravitációs erő ?ellentétben a többi energiával-nem kapcsolódik szorosan ehhez a membránhoz, hanem elhagyhatja azt.Ennek alapján most éppen azon vannak, hogy a különböző nagy gyorsítókban (Fermi-lab, később CERN) elkapjanak ilyen, éppen szökni akaró gravitonokat.

Share this post on: