Share this post on:

Mester, a liba kint van!

Yoda
A zen mester így szólt tanítványaihoz: – Nemrégiben beletettem egy kis libát egy palackba. Azóta a liba megnőtt, és most nem tud kijönni. A palack nagyon régi és értékes, nem szeretném összetörni. Ez a probléma.

A liba megnőtt és a palack nyaka túl szűk már neki.  A palackot nem akarom eltörni, vagy a libát hagyni elpusztulni.
– Mi a megoldás? Mi a megoldás? – követeli a választ a mester – Kell, hogy legyen! Nincs több idő!
Végül valaki megszólalt:
Mester a liba kint van!
Sok egyéb válasszal próbálkoztak a többiek, de a mester csak rájuk csapott és azt mondta:
– Nem , nem ez a megoldás!
Volt, aki azt mondta, hogy a megoldásnak valahol a palackban kell lennie. De a mester leintette. Az nem megoldás; eltörik a palack, vagy valami más baj történik, nem , az nem jó.
Volt aki azt mondta, hogy ha a palack értékesebb, mint a liba, akkor hagyd a libát elpusztulni, nincs más megoldás. Vagy-vagy. A mester őt is leintette.
Aztán valaki azt mondta. ” a liba kint van!”, és akkor a mester meghajolt a tanítvány előtt, és tisztelettel megérintette a lábát.
– Neki van igaza – mondta -, a liba már kint van. Nem is volt bent soha a palackban!
A tanítványnak hirtelen megvilágosodik a megoldás: a mestert sem a palack, sem a liba nem érdekli – ezek valami mást jelképeznek. A palack az elme, a liba pedig te vagy…
Te kint vagy. Sohasem voltál bent.  Személyiséged a palack, ahova bezártad magad… pusztán csak a te képzeted. Bár te nem vagy az elmében, annyira azonosultál vele, hogy azt kezdted érezni, hogy odabent vagy.
A megoldás, ha megtanulsz szemlélődni és kívül maradni a képzeteden. Így tudsz kikerülni az elme fogságából.

Zen történet


Share this post on: